Kuchnia

łasuchy

Parowańce/Pampuchy

Składniki

1/2 KG MĄKI
1 SZKL. MLEKA
3 ŁYŻKI ROZTOPIONEGO MASŁA
3 DAG DROŻDŻY
2 JAJA
SZCZYPTA SOLI
SZCZYPTA CUKRU
Przygotowanie

MLEKO LEKKO PODGRZAĆ I ROZPUŚCIĆ W NIM DROŻDŻE Z DODATKIEM SZCZYPTY CUKRU I MĄKI. POCZEKAĆ DO WYROŚNIĘCIA
POZOSTAŁĄ MĄKĘ I JAJA POŁĄCZYĆ Z WYROŚNIĘTYMI DROŻDŻAMI. CAŁOŚĆ WYRABIAĆ TAK DŁUGO, AŻ CIASTO ZACZNIE ODCHODZIĆ OD BRZEGÓW. NASTĘPNIE DODAĆ LETNIE MASŁO I SÓL, DALEJ WYRABIAĆ.
TAK PRZYGOTOWANE CIASTO PRZYKRYĆ ŚCIERECZKĄ I ODSTAWIĆ W CIEPŁE MIEJSCE DO WYROŚNIĘCIA.

GDY CIASTO PODWOI SWOJĄ OBJĘTOŚĆ PRZEŁOŻYĆ JE NA STOLNICE I FORMOWAĆ KULKI WIELKOŚCI PĄCZKÓW. UŁOŻYĆ NA PODSYPANEJ MĄKĄ STOLNICY I POCZEKAĆ OK 15 MIN, BY TROCHĘ PODROSŁY.

GOTOWAĆ NA PARZE.

PAMPUSZKI NAJLEPIEJ SMAKUJĄ Z SOSEM MIĘSNYM Z KRÓLIKA LUB NA SŁODKO Z SYROPEM MALINOWYM ALBO WIŚNIOWYM Z DODATKIEM ŚMIETANY.

SMACZNEGO
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation