Kuchnia

Kasze, ryż, fasola

Kotlety z kaszy jaglanej i cukinii oraz sezamowa sałatka z buraków
składniki dla 3-4 osób



sałatka:

2 średnie buraki

1 marchewka

1 jabłko

pół łyżeczki soli

niepełna łyżeczka pieprzu

2-3 łyżki soku z cytryny

łyżka oleju sezamowego

2 łyżki uprażonych na suchej patelni ziaren sezamu



wykonanie:

1. Buraki, marchew oraz jabłko ścieramy na tarce o średnich oczkach (użyłam tarczy tnącej robota kuchennego).

2. Dodajemy sok z cytryny, olej sezamowy, sól, pieprz i wszystko razem mieszamy.

3. Całość posypujemy sezamem. Można go również wmieszać do sałatki, ale tylko jeśli nie zależy nam na ładnym wyglądzie, ponieważ buraki zafarbują sezam.



kotlety:

1 szklanka kaszy jaglanej

2 szklanki cukinii startej na tarce o średnich oczkach

3 łyżki posiekanej natki pietruszki

3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę

5 łyżek otrębów owsianych

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka soku z cytryny

szczypta soli

płaska łyżeczka pieprzu



1. Kasze jaglaną prażymy w rozgrzanym garnku, aż zacznie przyjemnie pachnieć, następnie płuczemy i gotujemy około 7 minut w dwóch osolonej szklankach wody. Następnie wyłączamy palnik i pozostawiamy ja pod przykryciem na około 20 minut, tak aby wchłonęła całą wodę.

2. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Najlepiej kiedy kasza jest jeszcze ciepła, co sprawi, że kotlety beda się lepiej "kleić"

3. Blachę pokrywamy papierem do pieczenia. Piekarnik ustawiamy na 200 stopni.

4. Z powstałej masy formujemy kotlety o grubości około 1-1,5cm.Umieszczamy je na blaszce i pieczemy około 20-30 minut. Powinny się lekko zrumienić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation