Kuchnia

kuchnia.

Naleśniki ze szpinakiem i ricottą.

1 szklanka mąki
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody gazowanej
szczypta gałki muszkatołowej
szczypiorek
tymianek
sól
olej

Farsz: 300 g świeżego szpinaku
150 g sera ricotta
2-3 ząbki czosnku
oliwa
gałka muszkatołowa
sól
pieprz

Przygotuj ze składników ciasto naleśnikowe, tak jak w poprzednich przepisach. Na koniec dodaj garść drobno posiekanego szczypiorku i listki tymianku lub mieszankę swoich ulubionych ziół. Odstaw ciasto na 20-30 minut. Przygotuj farsz: na rozgrzanej patelni na oliwie przesmaż posiekany czosnek, uważając, żeby się nie przypalił, dodaj umyty i osuszony szpinak i przesmażaj, aż szpinak zmięknie. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do przestudzonego szpinaku dodaj ser ricotta i dokładnie wymieszaj, spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku. Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni z dwóch stron na złoty kolor, zawijaj w nie farsz. Gotowe naleśniki możesz zjadać od razu lub odsmażać na niewielkiej ilości masła.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation