Kuchnia

wypieki i desery

Ciasto Milky- Way

Składniki

Ciasto:
70 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
130 g drobnego cukru
5 jajek
30 g kakao
2 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mleczna masa:
200 g mleka w proszku (26% tłuszczu)
125 ml mleka
150 g drobnego cukru
350 g miękkiego masła
1 torebka cukru waniliowego (16 g)

Polewa czekoladowa:
60 g masła
50 g czekolady gorzkiej
40 g czekolady mlecznej

Przygotowanie:
Ciasto: Jajka ubij, aż masa zrobi się jasna i puszysta. Następnie, cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier. Dodaj olej i ponownie zmiksuj.
Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao, zmniejsz obroty miksera na najniższy poziom i stopniowo dodawaj do masy jajecznej.
Ciasto przelej do foremki (25×25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 25-30 minut (do tzw. suchego patyczka. Biszkopt ostudź i przekrój wzdłuż.

Mleczna masa: Zwykłe mleku (u mnie 2%) zagotuj razem z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie ostudź. Miękkie masło utrzyj na puszysta masę, następnie, cały czas ucierając, powoli dodawaj wystudzone słodkie mleko. Do masy wsyp mleko w proszku i ucieraj, aż masa zrobi się gładka. Powstałą masą przełóż biszkopt.

Polewa czekoladowa: W rondelku zagrzej wodę, następnie umieść w niej miseczkę z masłem i dwoma rodzajami czekolady. Składniki rozpuść, od czasu do czasu mieszając, a następnie lekko przestudź – gotową polewą polej schłodzone ciasto.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation