Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Eklery

Masa budyniowa:

- 2 szkl mleka
- 1 szkl cukru
- 2 łyżki mąki (płaskie)
- duży budyń smietankowy (lub waniliowy)

W 1,5 szkl mleka rozpuścić cukier i zagotować (mieszać! by nie przypalić). W pozostałym mleku rozpuścić resztę składników i wlać to gotującego się mleka z cukrem. Energicznie mieszać, aż zgęstnieje (uwaga!!! łatwo się przypala). Masę wystudzić!!! Utrzeć pół kostki masła i pół kostki margaryny. Dodawać stopniowo budyń. Utrzeć na puszystą masę.
*Masę podzieliłam na 3 części. Jedną zostawiłam bez zmian, do drugiej dolałam sok wyciśnięty z połowy cytryny (przelany przez sitko)i ponownie zmiksowałam, do trzeciej dodałam zaparzonej i wystudzonej kawy (2 czubate łyżki kawy sypanej zalałam małą ilością wrzącej wody- dobrze WYSTUDZIŁAM!) także zmiksowałam.

Składniki:

- 125 ml wody
- 50 g masła lub margaryny
- 125 g mąki pszennej
- 2-3 jajka
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania

Wodę z tłuszczem zagotować w rondlu. Mąke przesiać i na raz wsypać do rondla zestawionego z oginia. Mieszać tak długo, aż powstanie kluskowate ciasto. Nadal mieszając podgrzewać ok 1 min. Gorące przełożyc do miski i wyrabiać dalej za pomoca miksera z koncówką do zagniatania na najwyższych obrotach. Stopniowo dodawać jajka. gdy ciasto będzie mocno lśnic i długimi płatami zwisać z łyżki, dodanie istatniego jajka nie będzie już konieczne. Ciasto schłodzić, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Napełnić ciastem rękaw cukierniczy lub woreczek do wyciskania i kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia podłużne paluszki (uwaga! urosna wię trzeba robić odstępy). Piec przez ok. 20 minut w piekarniku z nawiewem nagrzanym do 200ºC (do wyrośnięcia i zarumienienia). Ważne by podczas pieczenia, na początku nie otwierać piekarnika, gdyż ciasto opadnie. Dobrze wystudzić, przekroić i napełniać kremem.

Polewa (z przepisu mojej babci):

- 1 szkl cukru pudru
- 5 łyżeczek ciemnego kakao
- łyżka masła
- odrobina wody

Wszytskie składniki mieszać w rondelku i podgrzewać do rozpuszczenia i połączenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation