Inne

PORADNIKI

Jak ugotować ryż na sypko? | Fotografia od kuchni

W wielu programach kulinarnych zawodnicy stają przed zadaniem, którego celem jest sprawdzenie podstawowych umiejętności, np. przygotowaniem jajka na miękko, usmażeniem idealnego steku itd. Ugotowanie ryżu na sypko jest również jedną z takich umiejętności – niby proste, a jednak wiele osób ma z tym problem. Sztuka polega na tym, aby ugotować ryż w taki sposób by ziarenka były wyraźnie oddzielone i zachowały swój kształt. Tak przygotowany ryż jest lekki i puszysty. I uwierzcie mi, jest po prostu pyszny.

Jak ugotować ryż na sypko

Kluczem do skucesu jest odpowiedni gatunek ryżu. Do przygotowania ryżu na sypko potrzebujemy ryż długoziarnisty, osobiście polecam ryż basmati. Zresztą z wyborem nie będzie większego problemu (niestety), jako że ilość gatunków dostępnych w polskich sklepach można policzyć na palcach :) Jeśli macie akurat pod ręką ryż w torebkach, to… wysypcie go z torebek i dalej postępujcie zgodnie z przepisem :)

Poza wyborem gatunku, przygotowując ryż musimy również zwrócić uwagę na:

odpowiednią ilość wody – ryż na sypko gotujemy w proporcji 1:1 i 3/4 czyli np. 1 szkl. ryżu na 1 i 3/4 szkl wody (szkl = 250 ml),
dobry garnek z grubszym dnem i dopasowaną pokrywką (najlepiej przezroczystą z dziurką, aby nie odkrywać garnka w czasie gotowania),
odpowiednio długi czas „leżakowania” ugotowanego ryżu – ok. 15 – 20 minut.
Tak przygotowany ryż jest idealnym dodatkiem do dań kuchni indyjskiej lub tajskiej. Albo sam w sobie :) Smacznego!
Jak ugotować ryż na sypko?

Czas przygotowania
20 mins
Czas gotowania
20 mins
Czas calkowity
40 mins

Ilosc porcji: 2
Skladniki
1 szl. ryżu basmati
1 łyżka masła/oleju
1 i ¾ szkl zimnej wody
Przygotowanie
Przygotowanie ryżu zaczynamy od opłukania pod zimną wodą, aby pozbyć się zanieczyszczeń i usunąć nadmiar skrobi. Jeśli mamy trochę więcej czasu możemy namoczyć ryż w zimnej wodzie przez ok. 20 miniut, następnie opłukać i odsączyć.
W granku rozgrzewamy olej lub masło, następnie dodajemy ryż. Mieszamy, aby obtoczyć ziarenka ryżu w tłuszczu i podgrzewamy na małym ogniu, aż ryż zacznie się robić lekko przezroczysty.
Następnie zalewamy zimną(!) wodą, doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy garnek pokrywką (najlepiej przezroczystą z dziurką), i gotujemy na średnim ogniu do momentu aż ryż wchłonie wodę. Nie mieszamy!
Zdejmujemy garnek z ognia i wstawiamy do lekko ciepłego piekarnika (ok. 100 stopni) na 15 - 20 minut, lub zawijamy szczelnie w koc i odstawiamy również na ok 15 - 20 minut. Smacznego!
..............

ryż wiadomo 2 razy mniej niż wody, czyli np. szklanka ryżu to 2 szklanki wody . Kiedy woda wrze wsypujemy ryż, dajemy soli i ździebinkę masła. Gotujemy pod przykryciem oczywiście i kiedy jest taki jeszcze twardawy to zdejmujemy z ognia, garnek zawijamy w ręczik i to wszystko w ciepłe miejsce np. pod kołdrę . I tam ryż sobie dochodzi .
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation