Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Miksturownik: Ciasto drożdżowe z lodówki. Rogaliki z kokosowym twarożkiem. Niedzielne słodkości.
Rogaliki drożdżowe z lodówki.
Składniki na ok. 30 szt.
2 łyżki mleka;
2 łyżki śmietany;
50 g drożdży;
1/2 kg mąki;
3/4 kostki margaryny;
2 łyżki cukru;
2 jajka;
szczypta soli.

Drożdże rozprowadzamy z mlekiem i śmietaną. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy rozczyn z drożdży. Na małym ogniu rozpuszczamy margarynę i ciepłą wlewamy do mąki z drożdżami. Dosypujemy cukier, sól i jajka. Wyrobić dokładnie, aż do momentu gdy ciasto będzie samo odchodziło od ręki.
Ciasto wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po wyciągnięciu z lodówki ciasto dzielimy na 4 części, wyrabiamy każdą część i rozwałkowujemy. Tniemy na 8 trójkątów. Przy podstawie trójkąta nakładamy farsz: może to być marmolada lub tak jak u mnie twarożek wymieszany z miodem i wiórkami kokosowymi. Zwijamy rogaliki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy jeszcze na ok. 30 minut do wyrośnięcia i pieczemy ok. 20 - 25 min. w 180 stopniach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation