Kuchnia

Żarełko

Lekkie serowe pacuszki z cynamonem - przepis
Lekkie, puszyste, serowe placuszki na śniadanie. Proste i szybkie w przygotowaniu. Idealne dla małych dzieci ( i dużych łasuchów) Zapach i smak cynamonu jest rewelacyjny. Można do nich podawać sezonowe owoce, miód, syrop klonowy lub posypać jak ja cukrem pudrem.
Składniki: na 8 placuszków
1 jajko
150-200 g sera ricotty / serek bieluch naturalny
2 - 3 łyżki mąki
pół szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka cukru ( ja nie dodałam)
3 łyżeczki cynamonu
1 łyżka masła
cukier puder do posypania
owoce/ miód/ syrop klonowy

Do miseczki włożyłam serek, żółtko,szczyptę soli i proszek do pieczenia. Nie dodałam do środka cukru, ponieważ posypane cukrem pudrem lub miodem są wystarczająco słodkie.
Wsypałam mąkę.Wlałam mleko i mieszałam.Z białka ubiłam pianę i wlałam do ciasta. Ciasto delikatnie wymieszałam z pianą.Na patelni rozpuściłam masło i wymieszałam je z cynamonem. Nakładałam po jednej łyżce ciasta na jednego placka. Smażyłam na średnim ogniu po każdej ze stron.Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation