Kuchnia

Żarełko

Babka kokosowa z białą czekoladą

To ostatnia babka przed Świętami. Tak mnie kusiła tymi mielonymi wiórkami kokosowymi że MUSIAŁAM ją upiec. Oczywiście wiórki zostały zmielone w ilości pozwalającej na częściowe wyjedzenie... Pachniało nieziemsko! W oryginalnym przepisie jest likier amaretto ale ja zastąpiłam go malibu. Jeżeli jednak zamienimy wiórki kokosowe na mielone migdały to amaretto będzie jak najbardziej na miejscu. Możemy też zostawić i wiórki i amaretto jak zrobiła to Usagi. Pełna dowolność. Jestem przekonana, że w każdym przypadku babka będzie nadal zachwycała smakiem, aromatem i puszystością.

Składniki:

100 g białej czekolady
150 g masła
4 jajka
40 g cukru
120 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
100 g zmielonych wiórków kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 ml likieru malibu



Jajka rozdzielić i ubić białka na sztywną pianę. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.

Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Dodać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia oraz zmielone wiórki kokosowe i likier malibu. Ucierać aż składniki się połączą, dopiero wtedy dodać rozpuszczoną białą czekoladę. Na końcu delikatnie wmieszać ubite białka.

Formę wysmarować (tortownica z kominkiem o średnicy ok. 20 cm) masłem i obsypać mąką lub bułką tartą. Przełożyć ciasto, wyrównać i piec na dolnej półce w temperaturze 170°C przez 40 minut (do suchego patyczka).

Gotową babkę wyjąć z formy i odwrócić do góry nogami do przestygnięcia.

Gdy babka wystygnie możemy posmarować rozpuszczoną białą czekoladą lub inną, taką jaką lubicie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation