Kuchnia

domowe przetwory

Na cztery widelce: Przetwory - sałatka z ogórków i cebuli

Składniki (4 duże słoiki, około 800ml):

3 kg ogórków
6 sporych cebul
6 ząbków czosnku
liść laurowy
pieprz i ziele angielskie w ziarnach
2 łyżki soli
1/2 szklanki octu
1/2 szklanki oleju
szklanka cukru
250 g koncentratu pomidorowego


Ogórki dokładnie myjemy, obieramy i tniemy na plasterki - polecam użycie szatkownicy, to bardzo ułatwia robienie wszelkich przetworów. Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy do naczynia razem z ogórkami. Całość solimy, delikatni mieszamy i odstawiamy przynajmniej na pół godziny, tak by ogórki puściły sok. W tym czasie przygotowujemy zalewę. Do dużego garnka wlewamy olej i ocet, dodajemy koncentrat i cukier i całość zagotowujemy co chwilę mieszając. Kiedy cukier się rozpuści wrzucamy warzywa i posiekane ząbki czosnku. Do wyparzonych i dobrze osuszonych słoików wrzucamy po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego oraz liść laurowy. Kiedy warzywa w zalewie się zagotują przekładamy je do słoików i dokładnie zakręcamy. Pasteryzujemy 10 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation