Kuchnia

Kulinaria - Desery

Czekoladowe fondue - składniki:

- 4 tabliczki czekolady (obojętnie jakiej - mlecznej lub gorzkiej, zależy od preferencji, można także wymieszać np. po 2 tabliczki mlecznej i gorzkiej);

- 500 ml śmietany kremówki

- łyżeczka aromatu waniliowego

- 4 łyżki likieru pomarańczowego

- duża łyżka masła

- owoce: banany, truskawki, winogrona, pomarańcze, kiwi (zamiast owoców w fondue można maczać ciasteczka, np. biszkopty albo kokosanki).

Czekoladowe fondue - sposób przygotowania:

W naczyniu do fondue umieszczamy połamaną na kawałki czekoladę, wlewamy śmietanę, likier, aromat waniliowy i podgrzewamy na wolnym ogniu. Dodajemy masło i delikatnie mieszając, podgrzewamy dalej, aż wszystkie składniki stopią się w jednolitą masę. Jeśli nie mamy specjalnego zestawu, składniki podgrzewamy na małym ogniu w zwykłym garnuszku. Na widelczyki albo szpikulce nadziewamy obrane ze skórek i pokrojone owoce (albo ciastka), każdy maczamy w masie.

Podane składniki mogą stanowić jedynie punkt wyjścia, zawsze istnieje możliwość poeksperymentowania z dodatkami: cynamon, rum czy wiórki kokosowe będą smacznym dodatkiem.

Ta słodka przekąska to wariacja na temat serowego fondue - szwajcarskiego przysmaku przygotowywanego na bazie żółtego sera.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation