Kuchnia

przetwory

MojeTworyPrzetwory: Korzenna pasta z rabarbaru

Składniki:

1 kg rabarbaru
1 i 1/2 szklanki posiekanej cebuli
1 szklanka rodzynek
1 i 1/2 szklanki cukru
4 ząbki czosnku
2 łyżki drobno pokrojonego imbiru
1 łyżka gorczycy (miała być zmielona, dałam całą)
1 łyżeczka mielonej kolendy
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
1/2 łyżeczki papryczki chili
1/4 lyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki mielonych goździków
2 łyżki miodu
2 łyżki białego wytrawnego wina
1 i 1/2 szklanki octu winnego
1 łyżka soli


Przygotowanie:

umyty rabarbar obieramy i kroimy w kostkę
rodzynki należy sparzyć wrzątkiem i osączyć na sicie, następnie włożyć do miski i skropić winem
do garnka wkładamy rabarbar, cebulę i chwilkę obsmażamy ciągle mieszając, dodajemy rodzynki, drobno pokrojony czosnek, cukier, imbir i pozostałe przyprawy - gotujemy na małym ogniu około 30 minut
po tym czasie całość dokładnie miksujemy, wlewamy ocet i gotujemy kolejne 30 minut
pod koniec gotowania dodajemy miód i odparowujemy - gęstą pastę nakładamy do słoików, zakręcamy, wystudzamy i dopiero wtedy dodatkowo pasteryzujemy 10-15 minut
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation