Kuchnia

Foto blog www.gzikipyry.pl, ...ŁASUCHOWO..., Pyszne obiady

Ciasto krówkowe
Składniki:

1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (530 g)

1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)

1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g)

1 torebeczka cukru wanilinowego (30 g)

1 kostka masła (200 g)

Przygotowanie:

Mleko podzielić na dwie, równe porcje – rozlać do dwóch rondelków… W ten sam sposób podzielić masło i dodać do mleka.

A później: do jednego rondelka kruszymy obie tabliczki czekolady, a do drugiego wsypujemy cukier wanilinowy. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu ciągle mieszając przez około 10 minut (w tym waniliowym możemy mieszać trochę dłużej, bo masa w nim jest rzadsza)

I jak już wszystko pogotujemy, wylewamy masę na dowolną formę i „maziamy” krowie łaty…
(ja użyłam formy do tarty, wyłożonej folią aluminiową)
…i odstawiamy do wystygnięcia.
Jeśli masa nam nie stwardnieje (a mnie się to zdarzyło), Wkładamy formę na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni aż pojawią się bąbelki na brzegach…
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation