Kuchnia

kuchnia

SZWEDZKIE BABECZKI Z JABŁKAMI

ciasto:
400g mąki,
250g masła,
100g cukru pudru,
szczypta soli,
1 całe jajko,
1 żółtko

nadzienie:
1 duży słoik musu jabłkowego (gotowy ze sklepu albo robiony samodzielnie),
50g posiekanych, obranych migdałów albo płatków migdałowych,
cynamon do smaku

ponadto:
1 białko do smarowania brzegów,
cukier puder do posypania

Masło posiekać na stolnicy z mąką, aż powstanie drobna kruszonka. Dodać szczyptę soli i cukier puder, wymieszać. Wbić jajko i żółtko i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1-2 godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm. Wycinać krążki (np. szeroką szklanką) i wylepiać nimi foremki do babeczek. Pustą foremką wyciąć z ciasta odpowiednią ilość wierzchów babeczek.
Mus jabłkowy wymieszać z migdałami, doprawić cynamonem do smaku. Do każdej babeczki nakładać kopiatą łyżeczkę musu jabłkowego. Brzegi wierzchów babeczek smarować białkiem i przyklejać do babeczek.
Babeczki piec w 200 stopniach przez ok. 25-30 minut, aż będą jasnobrązowe.
Jeszcze ciepłe wyjąć z foremek i zostawić na kratce do całkowitego wystudzenia.
Na koniec posypać babeczki cukrem pudrem.

http://mirabelkowy.blogspot.se/2012/10/szwdzkie-babeczki-z-jabkami.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation