Kuchnia

kuchnia

Muffiny mięsno-warzywne z makaronem


Składniki:
(na ok. 14 muffinek)

1 nieduża pierś z kurczaka, ugotowana
1 szklanka ugotowanego makaronu (najlepiej drobnego)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 duża czerwona papryka
1 puszka kukurydzy, odsączona
sól, pieprz, ewentualnie oregano
pęczek natki pietruszki, drobno posiekanej
2 jajka
1 szklanka słodkiej śmietanki (wzięłam 18%)
oliwa lub olej do smażenia



Sposób przygotowania:

Cebulę drobno kroję, czosnek siekam na małe kawałeczki.
Paprykę myję, kroję na ćwiartki, wyjmuję gniazda nasienne, kroję na paski.

Na dużej patelni rozgrzewam odrobinę oliwy, podsmażam cebulkę aż zmięknie. Doprawiam solą i pieprzem. Dodaję czosnek, smażę jeszcze minutę, a potem wrzucam na kilka minut paprykę.

Pierś kurczaka kroję w kostkę, dodaję razem z kukurydzą, natką pietruszki i makaronem. Wszystko dokładnie mieszam. Można dodać oregano, tymianek lub bazylię – wrzućcie takie zioła, jakie lubicie i akurat są w domu.
Zestawiam patelnię z ognia.

Jajka roztrzepuję ze śmietaną, doprawiam solą i pieprzem. Można też dodać starty ser.

Formę do muffinek dokładnie smaruję masłem. Wykładam masę do foremek i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 25 minut.

To danie można też po prostu usmażyć na patelni, tak jak tortillę. Wtedy będzie się nazywało fritatta :) No i oczywiście wersja wegetariańska będzie na pewno pyszna.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation