Kuchnia

kuchnia

Sałatka z grillowanym kurczakiem i pestkami słonecznika i dyni

Składniki:
• mix sałat (dowolna ilość)
• 100 g piersi z kurczaka
• 1 pomidor
• 2 rzodkiewki
• łyżka musztardy, najlepiej Dijon
• płaska łyżeczka miodu
• łyżka octu balsamicznego
• łyżka oliwy
• łyżeczka białej gorczycy
• 3 ząbki czosnku
• sól, pieprz
• pół łyżki pestek słonecznika
• pół łyżki pestek dyni

Przygotować sos: zmieszać musztardę, oliwę, ocet balsamiczny, gorczycę, miód i przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawić.

Pierś z kurczaka dokładnie umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki, by szybciej się zgrillował. Posolić i popieprzyć. Nagrzać patelnię grillową i usmażyć na niej kurczaka. Ja zrobiłam to bez tłuszczu. Potem pokroiłam kurczaka na jeszcze mniejsze paski.

Pomidora zalać wrzątkiem, zdjąć z niego skórkę i pokroić na półksiężyce. Rzodkiewkę pokroić w talarki.

Na suchej patelni teflonowej podprażyć pestki dyni i słonecznika potrząsając co jakiś czas patelnią,by się nie przypaliły.

Sałatę położyć na talerzu, ułożyć na niej pomidora, rzodkiewkę i kurczaka, posypać podprażonymi pestkami i polać wcześniej przygotowanym sosem. Podawać od razu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation