Uroda

poradnik

Jak dbać o drewniane akcesoria kuchenne? - Drewniane przedmioty używane w kuchni: miseczki, łyżki, deski do krojenia, wałki itp. wymagają odpowiedniej pielęgnacji, żeby służyły nam na długo.
Przedmioty te należy myć zawsze natychmiast po użyciu. Kupując jakiekolwiek nowe akcesoria kuchenne z drewna trzeba namoczyć je w occie jabłkowym i pozostawić na noc. Sprawi to, że miska, czy deska nie będzie wchłaniała zapachów żywności.

Nową miskę na sałatę warto przetrzeć szmatką z niewielką ilością oliwy jadalnej. Następnie opłukać ją pod gorącą wodą i po wyschnięciu znowu natrzeć oliwą.

Nieprzyjemny zapach czosnku lub ryby z deski do krojenia można usunąć pocierając ją połówką cytryny. Natomiast aby usunąć z wałka resztki ciasta, należy go dobrze posypać solą i wetrzeć ją ręką. Później wystarczy go opłukać i wytrzeć do sucha.

W drewnianych pojemnikach na chleb często pojawia się pleśń. Można uniknąć jej pojawiania się smarując wnętrze pojemnika octem.



Zobacz więcej: http://www.familie.pl/artykul/Jak-dbac-o-drewniane-akcesoria-kuchenne,4589,1.html#ixzz3AJ9d2sFF
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation