Kuchnia

ciasta

Ciasto Kubuś przepis | Kotlet.TV

Przepis na Ciasto Kubuś
czas: ok. 30 minutliczba porcji: forma 20x27–30 cm, ja robię zazwyczaj w formie 21x27 (jak na foto) lub większej 22x30, wtedy jest ciut niższe
Składniki
biszkopt
3 jajka
niepełna szklanka mąki
5 łyżek cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią
2 łyżki oleju
masa kubusiowa:
ok. 900 ml soku kubuś, pysio itp.
2 budynie waniliowe
200 g masła
masa śmietanowa:
400 g śmietany 30%
5 łyżek cukru pudru
1 łyżka żelatyny
1/4 szklanki wrzątku
polewa czekoladowa i wierzch:
125 g masła lub margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
3–4 łyżki kakao
1 łyżeczka żelatyny
2–3 łyżki wrzątku
paczka herbatników ok. 150 g
Moje porady

ciasto możecie zrobić w wersji bez pieczenia – biszkopt zastąpcie kupnymi biszkoptami (ok. 200 g)
wszystko o problemach z bitą śmietaną
krem budyniowy – gęstość budyniu
Przygotowanie ciasta
KROK 1
Zaczynam od biszkoptu. Białka oddzielam od żółtek, białka ubijam na sztywną pianę, do żółtek dodaję cukier i kręcę na kogel. Potem dodaję mąkę, olej, cukier z wanilią i pianę i delikatnie łączę.
Przygotowanie ciasta
KROK 2
Ciasto wykładam do blaszki prostokątnej ok. 20x25–30 cm. Blaszka powinna być wyłożona papierem do pieczenia. Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę ok. 17–20 minut, czas zależy od blaszki, w większej krócej. :) Najlepiej sprawdzić patyczkiem.
Przygotowanie ciasta
KROK 3
Masa kubusiowa. Przygotowuję budyń podobnie jak zwykły, ale zamiast mleka, jest tu sok. Czyli część soku podgrzewam, a w pozostałej części rozpuszczam dwa budynie, dodaję do gorącego soku i podgrzewam, aż do uzyskania gęstego budyniu. Przestudzony budyń miksuję z masłem w temp. pokojowej na krem. Taki krem kładę na biszkopt i chowam do lodówki na ok. 15 minut.
Przygotowanie ciasta
KROK 4
W tym czasie zabieram się za śmietanę. Kremówkę razem z cukrem kręcę na krem. Na koniec wlewam rozpuszczoną we wrzątku i przestudzoną żelatynę.
Przygotowanie ciasta
KROK 5
Śmietanę wykładam na warstwę kubusiową, a na wierzch kładę herbatniki.
Przygotowanie ciasta
KROK 6
Teraz polewa. Roztapiam masło lub margarynę, dodaję cukier puder, mieszam do zagrzania i momentu, aż cukier się rozpuści. Wtedy dodaję kakao i mieszam, a na koniec rozpuszczoną we wrzątku żelatynę. Mieszam i taką polewą smaruję herbatniki. Żelatyna zapewnia polewie elastyczność, więc nic się nie będzie kruszyć i będzie łatwo kroić. Całe ciasto wstawiam do lodówki na noc, by się zmacerowało. :) Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation