Kuchnia

Mniam

Chleb ze słonecznikiem i jagodami goji

Składniki:

600 g mąki razowej lub orkiszowej

200g mąki gryczanej

700g wody

1 łyżka klarowanego masła

40 g drożdży lub zakwas

2 łyżki soli morskiej

pół szklanki siemienia lnianego

pół szklanki jagód goji

pół szklanki pestek z dyni i pestek słonecznika



Przepis na zakwas

1/2 filiżanki świeżo zmielonej mąki żytniej zalewam 1 filiżanką wody w czystym szklanym słoiku i mieszam. Słoik przykrywam bawełnianą ściereczką i odstawiam na 3 dni. Zakwas powinien bąbelkować, ma specyficzny, nieco drożdżowy zapach.

Pieczenie chleba

Jagody goji zalewam w miseczce wodą i odstawiam do namoczenia. Do miski wrzucam drożdże lub zakwas, dodaję trochę cukru i wody i miksuję. Odstawiam na kwadrans. Dodaję do miski obie mąki, klarowane masło i resztę składników. Mieszam wszystko i wyrabiam ciasto. Odstawiam na 40 minut. Potem przekładam je do wyłożonej papierem foremki i wstawiam do piekarnika ustawionego na 200 stopni. Chleb piekę 70 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation