Kuchnia

Gotowanie

Pizza cztery smaki


Tak pysznej pizzy nie jedliśmy już dawno! Jest niesamowita - cienki, chrupki spód i ekstra dodatki. Czas oczekiwania na pizzę jest naprawdę króciutki - niecała godzina;) Spodobały mi się najbardziej słowa mojego chrześniaka: ‘mmm… pycha!... nie taka jak w restauracji!’ To chyba o czymś świadczy, prawda?! ;) Dzieciaki pomagały w ozdabianiu pizz i miały niezłą radochę. Skomponowaliśmy cztery wersje (nasze ulubione smaki):

1) sos pomidorowy (tutaj przepis: http://stylowi.pl/11561756), mozzarella, bazylia

2) sos pomidorowy, mozzarella, szpinak, pomidorki

3) sos pomidorowy, mozzarella, kurczak, pomidorki, cukinia, bazylia

4) sos pomidorowy, żółty ser, kurczak, kukurydza, ananas

Jeśli macie ochotę na prawdziwie włoską pizzę, wypróbujcie przepis, a na pewno Wam zasmakuje! Bardzo polecam! Przepis na ciasto: J. Oliver ‘Włoska wyprawa Jamiego’

składniki na 2 spody (średnica 36cm + ranty):

400g mąki chlebowej
100g semoliny (zastąpiłam mąką chlebową)
7g suszonych drożdży
½ łyżki soli
½ łyżki cukru pudru
ok. 325ml letniej wody

Na stolnicę wysyp mąkę z solą i zrób w niej zagłębienie o średnicy ok.18cm. Drożdże, cukier wymieszać z letnią wodą i odstawić na 5 minut, następnie wlej do zagłębienia w mące. Posługując się widelcem, okrężnymi ruchami stopniowo zagarniaj mąkę z wnętrza zagłębienia i powoli mieszaj z drożdżami. Kontynuuj aż wyrobisz całą mąkę. Kiedy składniki się połączą posyp dłonie mąką i zacznij wyrabiać ciasto rękami. Nadaj mu kształt kuli i wyrabiaj przez ok. 10 minut aż stanie się gładkie, sprężyste i miękkie (oczywiście ciasto można wyrobić za pomocą maszyny ;)) Oprósz je mąką, przykryj folią do żywności i odstaw na 15 minut, żeby odpoczęło w temperaturze pokojowej.

Podziel ciasto na 2 części (z każdej odetnij mały kawałek na ranty). Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto (średnica ok.36cm). Blaszkę, posmaruj oliwą, oprósz mąka i przełóż spód. Z małego kawałka ciasta uformuj ranty i przyklej do spodu. Rozłóż dowolne dodatki. Piecz przez 7-10 minut w temp. 250st (ja piekłam w 220st ok.9 minut).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation