Kuchnia

kulinaria

Pszczółka (biszkopt)

Składniki:

mąka 180 g
cukier waniliowy 8 g
mascarpone 250 g
proszek do pieczenia 2 g
czekolada gorzka 100 g
cukier 47200 g
jajka 340 g
sok z cytryny 40 ml
śmietanka 330 ml
woda b.d.
wódka 130 ml

Zdjęcie - Pszczółka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na biszkopt:

6 jaj
1 szklanka cukru (niepełna)
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę, zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia ( 24cm/32 cm). Upiec na złoty kolor. Można dodać żółtego barwnika lub pół łyżeczki kukrumy. Po upieczeniu przekroić na 2 części. Potrzebne będą 2 takie biszkopty.

Składniki na nasącz:

pół szklanki wódki
sok z jednej cytryny
łyżka cukru
woda

Wódkę zmieszać z sokiem z cytyny i cukrem. Uzupełnić wodą tak, żeby powstała 1 szklanka nasączu.

Składniki na masę:

250 g serka mascarpone
330 ml słodkiej śmietanki
2-3 łyżki cukru
1 gorzka czekolada
1 łyżka cukru waniliowego

Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Serek mascrpone zmiksowac z cukrem. Smietanę kremówkę ubic z cukrem waniliowym. Do serka dodać rozpuszczoną czekoladę, wymieszać, dodawać porcjami ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać. Tak przygotowaną masą przekładać nasączone biszkopty. Wierzch równiez posmarować i delikatnie posypac kakao. Wstawic do lodówki na kilka godzin.

Smacznego:)

http://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/pszczolka/1
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation