Święta i uroczystości

Walentynki

Stempelkowe kruche ciastka waniliowe:

180 g masła,
1 szklanka drobnego cukru,
3 szklanki mąki,
1 jajko,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 laska wanilii,
szczypta soli

Masło utrzeć z cukrem na jasny, puszysty krem. Laskę wanilii przekroić na pół i czubkiem noża wyskrobać ziarenka, po czym dodać je do masy maślanej.
Dodać sól i jajko - zmiksować, aby masa była jednolita. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać wszystko, wyjąć na stolnicę lub blat i szybko zagnieść, formując kulę. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce.

Schłodzone ciasto rozwałkować na ok. 3-4 milimetry i odciskać kształty stempelkiem oprószonym mąką.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 10 minut, aż brzegi lekko się zezłocą, a środki pozostaną jasne. Upieczone przełożyć na kratkę i ostudzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation