Kuchnia

ciasta

Receptura:
200 g miękkiego masła
200 g cukru
200 g rozpuszczonej czekolady gorzkiej (min 60% kakao)
1/2 szklanki mleka
3 duże jajka
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki marmolady (może być również konfitura kwaskowa lub powidła śliwkowe)
150 g mąki pszennej

Dodatkowo:
300 g konfitury, marmolady lub powideł do przełożenia
200 g gorzkiej czekolady + 200 g śmietany kremówki na polewę

Nastaw piekarnik na 190 *C (375*F).
Masło utrzyj z cukrem. Dodawaj po jednym jajku. Teraz wsyp połowę przesianej mąki i dalej ucieraj. Czekoladę możesz rozpuścić w mleku i ostudzoną, dodawaj po 1 łyżce do ucieranej masy. Wsyp resztę mąki z dodatkiem sody i proszku do pieczenia, a na końcu dodaj konfiturę i ucieraj do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Wylej ciasto na okrągłą blaszkę o średnicy 24 cm. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 1 godzinę i 20 minut, aż wbity w ciasto patyczek wyjdzie suchy. Upieczone i ostudzone ciasto przełóż konfiturą i polej czekoladowym ganache. Możesz posypać posiekanymi orzeszkami pistacjowymi, tak jak ja lub udekorować według własnego pomysłu.

Ten tort fantastycznie zakończy niedzielny obiad - gwarantuję :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation