Kuchnia

Cook

Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami

Składniki na kruche ciasto (na blaszkę o wymiarach ok. 33 cm na 20 cm):
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
250 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
5 żółtek
ew. 1-2 łyżki zimnej wody

Przygotowanie ciasta kruchego:
Wszystkie składnik zmiksować w malakserze (oczywiście można też zagnieść ręcznie). Ciasto podzielić na dwie nierówne części (60% i 40%). Obie części zawinąć w folię i zamrozić.
Blaszkę wysmarować masłem i na spód zetrzeć większą część ciasta, lekko przyklepując ręką.
Spód podpiec przez ok. 20 minut, w 180-190 stopniach (na złoty kolor). Wystudzić.

Składniki na piankę:
5 białek
1 szklanka drobnego cukru
2 budynie waniliowe lub śmietankowe (każdy po 40 g)
1/2 szklanka oleju (o neutralnym smaku)
Dodatkowo:
ok. 1/2 kg malin/wiśni (użyłam mrożonych i ich nie rozmrażałam), mogą też być brzoskwinie z puszki

Przygotowanie:
Ubić białka. Do sztywnych dosypywać partiami cukier, ubijając nadal.
Teraz kolej na wsypanie budyniu w proszku, a gdy się rozpuści, dolanie oleju (cienką strużką). Miksować do połączenia.

Na ostudzony spód wyłożyć pianę i powtykać w nią maliny (otworkami do góry), lub /oraz wiśnie ew. pokrojone w kostkę brzoskwinie. Na wierzch zetrzeć pozostałe, zamrożone ciasto.
Piec przez około 30-40 minut w temperaturze 180-190 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation