Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

RISOTTO Z PIECZONEGO KURCZAKA Z PIETRUSZKĄ

1,2 litra rosołu lub wywaru warzywnego (można użyć z kostki)
75 g masła
1 łyżka oleju
1 mała cebulka, drobno pokrojona
300 g ryżu do risotto
1/2 cytryny
250 g resztek pieczonego lub gotowanego kurczaka
1 żółtko
5 łyżek świeżo startego parmezanu
2 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
4 łyżki tłustej śmietanki (double cream)

1. Połowę masła rozpuścić w rondlu o grubym dnie, dodać cebulę, smażyć, aż cebula będzie miękka ale wciąż szklista.
2. Dodać ryż i mieszać, aż pokryje się tłuszczem i zacznie być przezroczysty.
3. Stopniowo dodawać gorący rosół intensywnie mieszając.
4. Dodawać kolejne porcje dopiero wtedy, gdy ryż wchłonie cały płyn.
5. W międzyczasie zetrzeć skórkę z cytryny na bardzo drobnych oczkach i dodać ją około 7 minut przed końcem gotowania.
6. 10 minut przez końcem gotowania dodać cząstki kurczaka.
7. Wycisnąć sok z połowy cytryny do małej miski i wymieszać z żółtkiem, serem, pietruszką, solą, pieprzem oraz śmietanką.
8. Gdy risotto jest gotowe, zdjąć je z ognia, dodać cytrynową mieszankę oraz resztę masła i dokładnie wymieszać.
9. Doprawić do smaku, posypać dodatkową porcją parmezanu.
10. Przykryć na 2 minuty i podawać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation