Kuchnia
przepisy
Mirabelkowy blog: Kotlety pożarskie
Kotlety pożarskie, zwane niekiedy kotletami Pożarskiego, to rosyjska potrawa z niemal 200-letnią historią. Oczywiście, jak to zwykle bywa przy wszelkich słynnych daniach, również i tu istnieje kilka teorii co do tego, w jakich okolicznościach powstały. Cytując Wikipedię, według legendy miała być przyrządzana przez karczmarza o nazwisku Pożarski, u którego miał się zatrzymać Mikołaj I. Danie zasmakowało władcy, który kazał je włączyć do dworskiego menu. Z kolei o znajdującej się w Torżoku restauracji Pożarskiego i podawanych tam kotletach wspominał Aleksander Puszkin. Nazwa kotleta może się też wywodzić od rosyjskiego bojara Dimitryja Pożarskiego.
Kotlety pożarskie robi się z drobno siekanego lub mielonego mięsa drobiowego, czasami mieszanego z cielęciną. Swoją pulchność i delikatność zawdzięczają ubitej pianie z białek, zaś pyszny smak – klarowanemu masłu, na którym się je smaży.
Ja przygotowałam kotlety według tego przepisu - w wersji klasycznej oraz „stuningowanej” czyli nieco pikantnej z dodatkami. Osobiście bardziej nam smakowały kotlety „podkręcone”, choć te klasyczne również były bardzo smaczne :)
Photobucket
KOTLETY POŻARSKIE
(2 porcje)
1 duży filet z piersi kurczaka,
2 jajka,
1 łyżeczka miękkiego masła,
1-2 łyżki mąki,
bułka tarta,
sól i pieprz,
klarowane masło do smażenia*
do wersji ostrej dodatkowo:
½ małej cebuli,
1 ząbek czosnku,
¼ czerwonej papryki,
odrobina pieprzu cayenne
Mięso jak najdrobniej posiekać ostrym nożem (lub zmielić w maszynce do mięsa) i przełożyć do miski.
Z jednego jajka oddzielić żółtko od białka (drugie zostawić do panierowania). Żółtko utrzeć z masłem, dodać pianę ubitą z białka i mięso oraz sól i pieprz. Całość połączyć, dodając tyle bułki tartej, aby mięso dało się formować (ale nie za dużo).
Do wersji pikantnej dodać także przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną cebulę i paprykę, a dodatkowo doprawić również pieprzem cayenne.
Formować kotlety, obtaczać najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej.
Smażyć na maśle klarowanym, na średnim ogniu. Usmażone kotlety odłożyć na papierowe ręczniki, które wchłoną nadmiar tłuszczu.
* Klarowane masło można nabyć w większości hipermarketów, można je również zrobić samemu, roztapiając zwykłe masło na bardzo małym ogniu. Następnie należy usunąć pianę i zlać czysty, żółty tłuszcz znad mlecznego osadu. Tak oczyszczone z białka masło jest odpowiednie do smażenia, ponieważ jest dużo bardziej odporne na wysoką temperaturę, niż zwykłe masło.
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