Kuchnia

jedzonko :D

DEKADENCKI TORT BEZOWY

beza
300 ml białek (8 białek)
440 g cukru
1 łyżeczka gorzkiego kakao
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka białego octu winnego lub ryżowego

krem z masłem orzechowym
250 g serka mascarpone, zimnego
3 łyżki masła orzechowego, solonego i słodzonego, kremowego
250 ml śmietanki kremowej do ubijania 30 lub 36%, zimnej

50 g posiekanej ciemnej czekolady
2 łyżeczki gorzkiego kakao
kilka łyżek sosu toffee
3 łyżki prażonych solonych orzeszków ziemnych

1. Piekarnik nagrzać do 120 stopni C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia i narysować na nim 2 okręgi o średnicy 20 cm.
2. Białka ubić na sztywną pianę, powoli dodawać cukier, piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca.
3. Dodać 1 łyżeczkę kakao i ubijać ok. 3 minuty, dodać mąkę ziemniaczaną i ocet i ubijać jeszcze przez minutę.
4. Do ubitej piany dodać posiekaną czekoladę i kakao, delikatnie wymieszać szpatułką, wykonując tylko 3 - 4 ruchy.
5. Pianę wyłożyć dużymi łyżkami na narysowane okręgi na papierze, delikatnie rozsmarować kilkoma sprawnymi ruchami.
6. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut w 120 stopniach C, następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec (suszyć) bezę przez 2 godziny i 45 minut. Bezy można upiec 1-2 dni wcześniej.
7. Mascarpone i masło orzechowe miksować przez 1 minutę aż masa będzie jednolita, dodać śmietankę kremówkę i miksować aż powstanie puszysty i gęsty krem, wstawić do lodówki do czasu przełożenia.
8. Pierwszy blat bezowy położyć na paterze, na wierzch wyłożyć krem z masła orzechowego, miejscami wyłożyć sos toffee wymieszany z orzeszkami.
9. Przykryć drugim krążkiem i podawać (lub wstawić do lodówki do czasu podania).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation