Kuchnia

słoiki

MojeTworyPrzetwory: Dżem z agrestu

Składniki:

agrest - u mnie dwie odmiany - około 1,2 kg
700 g cukru

Przygotowanie:

agrest dokładnie umyć i poobrywać szypułki i ogonki
każdy ponakłuwać kilkanaście razy - ja to robię szpilką
wrzucić do garnka, zasypać połową cukru, dokładnie wymieszać i zacząć gotować na małym ogniu około 2-3 godzin, ciągle mieszając, wyłączyć, zostawić do wystygnięcia na drugi dzień
znowu nastawiam garnek z dżemem, dosypać drugą połowę cukru i wstawiamy na kuchenkę, na wolnym ogniu gotujemy kolejne 2-3 godziny
gorący nakładamy do słoików, mocno zakręcamy, odwracamy do góry nogami, żeby się zassały, potem odwracamy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia, wynosimy do piwnicy
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation