Kuchnia

nalewki i nie tylko

Nalewka malinowa (mocna).

Składniki:

1 kg malin
0,7 litra spirytusu
pół litra wódki – max. 0,7 – żeby przykryć maliny w słoju.
półtorej szklanki cukru
3 szklanki wody
Przygotowanie:

Maliny w dużym słoju zalewam spirytusem i odstawiam na 36 godzin. Po tym czasie zlewam płyn i mieszam go z syropem przygotowanym z wody i cukru (gotuję wodę i rozpuszczam w niej cukier). Do malin dolewam jeszcze wódkę. Odstawiam znowu w zamkniętym słoju na dobę. Gdy już swoje odstoi, zlewam wódkę, odciskam dokładnie owoce i wyciskam z nich wszystko, co się da. Mieszam wódkę z wcześniej przygotowanym spirytusem połączonym z syropem. Rozlewam wszystko do butelek i odstawiam jeszcze na miesiąc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation