Kuchnia

Słodkości

SERNIK Z BITĄ ŚMIETANĄ I SOSEM KARMELOWYM

270 g kruchych herbatników
30 g mielonych migdałów
85 g roztopionego masła

masa serowa
500 g trzykrotnie zmielonego twarogu
350 g sera ricotta
175 g cukru trzcinowego
4 jajka
1/4 łyżeczki soli
1 laska wanilii lub 2 łyżeczki cukru waniliowego

masa śmietanowa
500 ml bardzo zimnej śmietany 36%
1 płaska łyżka cukru pudru

sos karmelowy
250 ml śmietany 30%
1 szklanka (175 g) cukru trzcinowego
60 g masła

sól morska w płatkach do posypania

1. Dno okrągłej foremki o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, z zewnątrz owinąć ją szczelnie folią spożywczą tak, aby włożona do kąpieli wodnej nie przeciekała, wewnętrzne boki lekko nasmarować masłem.
2. Herbatniki rozdrobnić przy użyciu miksera i wymieszać z mielonymi migdałami, masło roztopić i połączyć z herbatnikami, dokładnie wymieszać, masa może być odrobinę sypka.
3. Masą herbatnikową wykleić dno oraz boki formy. Włożyć do lodówki na 1 godzinę.
4. Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni, przygotować kwadratowe lub okrągłe naczynie – większe od formy, w której pieczemy spód.
5. Zmielony twaróg wymieszać z serem ricotta, dodać cukier i dokładnie razem połączyć.
6. Następnie dodawać po całym jednym jajku, za każdym razem dokładnie ręcznie mieszając.
7. Dodać wydrążoną laskę wanilii lub cukier waniliowy oraz sól, wymieszać.
8. Formę z kruchym spodem wyjąć z lodówki, masę serową wlać na kruchy spód i wyrównać (nie wypełni ona formy do brzegów kruchego ciasta.
9. Formę włożyć do przygotowanego wcześniej, większego naczynia i wlać do niego wrzącą wodę do połowy wysokości foremki.
10. Ostrożnie włożyć naczynie z formą do nagrzanego piekarnika. Piec około 1 godziny i 30 minut.
11. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. 12. Schłodzić w lodówce minimum 3 godziny (lub całą noc).
12. W rondelku umieścić śmietanę, masło oraz cukier, mieszając podgrzewać na małym ogniu do momentu, aż cukier rozpuści się.
13. Zwiększyć ogień, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 5-7 minut, aż sos zgęstnieje.
14. Zamieszać kilkakrotnie w trakcie gotowania, aby sos się nie przypalił, odłożyć do ostudzenia – w tym czasie sos dodatkowo zgęstnieje.
15. Bardzo zimną śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru.
16. Schłodzony sernik wypełnić śmietaną do wysokości kruchego ciasta.
17. Podawać z sosem karmelowym i płatkami soli morskiej.
18. Sernik przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation