Kuchnia

kuchnia

Kiwi curd

Składniki:
4 jajka w temp. pokojowej
2 żółtka
150g cukru (ja miałam bardzo kwaśne kiwi - można spróbować dać 140g przy mocno dojrzałych)
350g kiwi (ok 6 sztuk)
4 łyżki soku z cytryny
130g masła

Kiwi obrać i zmiksować. Leciuteńko (!) odlać minimalną ilość soku przekładając na sito. Natychmiast z powrotem przełożyć pulpę do miseczki. Cukier, jajka, żółtka i sok z cytryny dokładnie roztrzepać. Podgrzewać w rondelku na małym ogniu mieszając cały czas rózgą. Praktycznie od razu można dodać zmiksowane kiwi. Podgrzewać do momentu aż cały krem zgęstnieje i zacznie bulgotać. Dodać masło do momentu rozpuszczenia. Zdjąć z ognia i wystudzić. Przelać do wyparzonego słoika i przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation