Design

Design

Tort Rafaello z pomarańczą

Ilość porcji z przepisu: 12 kawałków.

Biszkopt:

180 g miękkiego masła
200 g cukru pudru
skórka starta z 4 sparzonych pomarańczy
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
4 duże jajka
100 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g drobno zmielonych migdałów


Krem:

250 g serka mascarpone
150 ml mleka kokosowego
500 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru
pół łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 3 łyżkach wody
100 g wiórków kokosowych


Wykonanie:

Ciasto:

Piekarnik nagrzać do 180C. Dwie tortownice o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Białka oddzielić od żółtek. Białka wstawić do lodówki.

Masło ubić z cukrem i skórką z pomarańczy, aż będzie gładkie i puszyste. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku, miksować do połączenia składników. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać z łyżką. Następnie dodać sok oraz zmielone migdały, wymieszać.

Białka ubić na sztywno. 1/3 białek dodać do kremu i energicznie wymieszać. Potem dodać pozostałe białka i bardzo delikatnie mieszać, okrężnymi ruchami, aby powietrze się uciekło.


Masę przelać po równo do obu tortownic. Piec 30 minut, do suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia.

Krem:

Mascarpone zmiksować z mlekiem kokosowym. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Śmietanę dodać do masy i zmiksować na wolnych obrotach. Na koniec wmieszać do kremu żelatynę i wstawić na 15 minut do lodówki.

Ciasta przełożyć kremem i posypać kokosem. Ciasto trzymać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation