Kuchnia

kulinaria

Papryka z miodem

Składniki na 6 litrowych słoików:
2,5 kg papryki
Do każdego słoika włożyć:
listek laurowy
2-3 ziarna ziela angielskiego
2 ziarenka pieprzu
1 łyżeczka oleju
Zalewa:
2 l wody (8 szkl.)
2 szkl. octu 10%
2 łyż. soli
1 1/2 szkl. cukru
4 łyż. miodu

Paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić na ćwiartki lub w ósemki i opłukać. Włożyć do czystych i suchych słoików.
Do każdego słoika włożyć liść laurowy, 2-3 ziarenka ziela angielskiego, 2 ziarenka pieprzu i 1 łyżeczkę oleju.
Zalewa: Wodę wymieszać z octem, solą, miodem i cukrem.
Powstałą gorącą zalewą zalać paprykę w słoikach. słoiki zakręcić, wstawić do kotła, nalać ciepłej wody, tak aby słoiki się zakryły pod wodę, zagotować, następnie na małym ogniu trzymać jeszcze 10 min. Wyjąć, ostudzić i do spiżarni.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation