Kuchnia

Ugotuj coś ciekawego :)

KROKIETY Z KALAFIORA Z SOSEM AIOLI

250 g ziemniaków, obranych i pokrojonych
200 g kalafiora, podzielonego na różyczki
11/2 szklanki natki pietruszki, posiekanej
1 żółtko
1 łyżka oliwy
1 szklanka (80 g) parmezanu startego
1/2 szklanki (60 g) mozzarelli startej
sól i pieprz

do panierowania:
2 jajka
1/3 szklanki mąki
2/3 szklanki bułki tartej

1. Ziemniaki ugotwać w osolonej wodzie.
2. Gdy będą miękkie, wyjąć je na sitko, a w tej samej wodzie przez 2-3 minuty gotować różyczki kalafiora, następnie odcedzić.
3. Ziemniaki rozgnieć na purée, kalafiora drobno posiekać.
4. Wszystko włożyć do miski i wymieszać z natką, żółtkiem, oliwą i obydwoma serami, doprawić.
5. Uformować podłużne krokiety.
6. Obtoczyć każdy krokiet w mące, jajku i na koniec w bułce tartej.
7. Rozgrzać oleju na patelni, smażyć krokiety partiami, obracając je, żeby przyrumieniły się równomiernie ze wszystkich stron.
8. Po usmażeniu odkładać na ręcznik papierowy.
9. Podawaj z sosem aïoli.

Sos aioli to skrócona i uproszczona wersja tradycyjnego aïoli, który robi się tak jak majonez, z żółtka i oliwy, z dodatkiem ugotowanych ziemniaków lub chleba. Użycie gotowego, ale dobrego majonezu, przyspiesza proces przygotowania.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation