Kuchnia

Kuchnia- Inspiracje

Ale Meksyk! - Chili con carne z nachos

Jeżeli planujecie imprezę i nie wiecie co przygotować, mamy dla was propozycję - pikantne chili con carne z nachos'ami. To idealna przekąska przed piwem, do piwa i po piwie. Mięso wołowe, papryka i pomidory w parze z aromatycznymi przyprawami na pewno będzie wam smakowało.

Składniki:
500 gram mielonej wołowiny
1 puszka pomidorów bez skórek
1 puszka czerwonej fasoli z puszki
1/2 pokrojonej w kostkę zielonej papryki
1/2 pokrojonej w kostkę żółtej papryki
1/2 pokrojonej w kostkę czerwonej papryki
1 drobno pokrojona papryczka chilli, bez gniazd nasiennych (jeżeli chcesz zaostrzyć smak możesz je pozostawić)
1 puszka kukurydzy z puszki
1 łyżeczka przyprawy kmin rzymski (kumin) w proszku
1 pokrojona w kostkę cebula
1 łyżka oliwy z oliwek
łyżeczka suszonego oregano
łyżeczka suszonej kolendry
szklanka bulionu wołowego
pół łyżeczki przyprawy chilli
2 ząbek czosnku, wyciśnięty
sól i pieprz do smaku
garść świeżej pokrojonej koledry
Przygotowanie:
Na patelnię wlej olej i rozgrzej, następnie wrzuć cebulę i zeszklij na złoto, dodaj przyprawy: czosnek, chilli, kmin rzymski i oregano i kolendrę. Smaż mieszając przez 1 minutę. Dodaj zmieloną wołowinę i smaż mieszając od czasu do czasu.
Gdy mięso się już zarumieni dodaj pomidory z zalewą (w razie potrzeby uzupełnić wodą). Dodać 125 ml bulionu wołowego i dopraw solą oraz pieprzem.
Teraz przykryj i gotuj przez 20 - 25 minut. Dodaj paprykę i gotuj pod przykryciem, aż papryka zmięknie, od czasu do czasu mieszając (około 20 mniut). Na koniec dodaj odsączoną z zalewy fasolę i kukurydzę i pozostaw wszystkie składniki razem jeszcze chwilę na ogniu aby przeszły smakami.
Ryż ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Pokrój kolendrę i wymieszaj z ugotowanym ryżem.

Podawaj na gorąco.
Danie dla 4 osób.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation