Inne

beata

Ciasto z zieloną herbatą

Ciasto bardzo oryginalne i trochę pracochłonne, ale warto podjąć trud przygotowania!

SKŁADNIKI

Ciasto:
300-350 g mąki pszennej
1 jajko
200 ml mleka
30 g masła
30 g cukru
5 g soli
6 g drożdży instant

Herbaciana masa:
20 g mąki pszennej
5 g mąki ziemniaczanej
40 g cukru
6 g sproszkowanej zielonej herbaty (możemy zieloną herbatę liściastą zmielić w młynku do kawy, albo zaopatrzyć się w specjalistycznym sklepie w sproszkowaną herbatę)
40 g skondensowanego mleka
80 g mleka
białko z jednego jajka
10 g masła


Przygotowanie ciasta:
Ze wszystkich składników wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Zagniatamy raz jeszcze, przykrywamy zwilżoną ściereczką i odstawiamy jeszcze na około 20 minut. W tym czasie przygotowujemy masę z zielonej herbaty.

W rondelku mieszamy mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier i sproszkowaną herbatę. Powoli dodajemy mleko i mleko skondensowane cały czas mieszając i uważając, by nie powstawały żadne grudki. Stawiamy na ogniu i cały czas mieszając podgrzewamy masę przez ok. 2 minuty. Zdejmujemy na chwilę z ognia, dodajemy białko i mieszamy. Raz jeszcze podgrzewamy ok. 1 minutę. Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i mieszamy. Masę przekładamy na folię spożywczą i w formie czworokąta o wymiarach 15x18cm zawijamy i zamrażamy w zamrażarce lub w zamrażalniku.
Ciasto rozwałkowujemy na tyle, by można było zawinąć w nie masę herbacianą. Kładziemy masę i szczelnie zawijamy w kopertę.

Ciasto rozwałkowujemy i składamy na 3 części. Tak jakbyśmy składali ubranie.
Następnie znów rozwałkowujemy i znów jednakowo składamy. Czynność tą powtarzamy 3 razy. Powstałe ciasto przekrajamy wzdłuż na pół i zaplatamy jak warkocz.

Ciasto wkładamy do formy, spryskujemy wodą i odstawiamy do podwojenia objętości. Pieczemy ok. 30-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (w zależności od rodzaju piekarnika). Przed włożeniem do piekarnika ponownie spryskujemy je delikatnie wodą.

Uwaga: Ciasto jest pracochłonne zwłaszcza podczas zwijania. Ale w przypadku gdy nie bardzo wiemy jak się za to całe zwijanie zabrać, można po prostu masę herbacianą włożyć w środek ciasta i upiec. Efekt też będzie zaskakujący.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation