Kuchnia

mniam

Huevos Rancheros meksyk

Niewiele jest lepszych posiłków od późnego weekendowego śniadania. Gdy człowiek jest wyspany, ma dużo czasu, a w żołądku zaczyna się odzywać poważny głód, to sygnał, że nadszedł czas na przygotowanie czegoś wyjątkowego. W moim przypadku niemal zawsze będą to jaja. A gdy mam także ochotę na coś meksykańskiego, to nie pozostaje mi nic innego jak przygotowanie jaj farmera, czyli Huevos Rancheros.

Danie to wywodzi się z rolniczych obszarów Meksyku i jest doskonałą propozycją na ostre, pożywne danie jajeczne. Jak większość potraw z kraju tequili i sombrero, jaja farmera trafiły również na stoły amerykańskie i są tam spożywane głównie na brunch, czyli takie późne śniadanie. Potrawa ta składa się z 3 podstawowych składników: jajek sadzonych, salsy z pomidorów i chilli oraz tortilli - w Meksyku będzie kukurydziana, w USA częściej pszenna.

Składniki (na 4 porcje)

- 4 tortille
- 1 łyżka oliwy
- 1 mała cebula
- 1 puszka pomidorów
- 2 zielone papryczki chilli
- łyżka tabasco chipotle (opcjonalnie)
- świeża kolendra
- po 2-3 jajka na osobę
- masło
- sól

Sposób przygotowania
Rozgrzej oliwę w rondelku i wrzuć na nią posiekaną cebulę. Zrumień ją przez kilka minut na średnim ogniu, po czym dorzuć pomidory z puszki wraz z sokiem i oraz drobno posiekaną chilli. Podkręć ogień i zagotuj. Dodaj tabasco. Rozdrobnij pomidory widelcem, zmniejsz płomień i gotuj bez przykrycia ok. 10 min. Pod koniec dopraw solą.
Gdy sos jest już prawie gotowy, roztop masło na patelni. Ustaw ogień na średni i delikatnie wbijaj jajka jedno po drugim. Posól i smaż ok. 5 minut lub dłużej jeżeli wolisz bardziej ścięte.
Przełóż jajka delikatnie na talerz. Na tej samej patelni podgrzewaj teraz tortille, po ok. 1 minucie z każdej strony.
Na każdym talerzu ułóż tortillę. Posmaruj ją cienką warstwą sosu. Nałóż na nią jajka. Obtocz je na wierzchu dodatkową warstwą salsy. Posyp świeżą kolendrą. Spożywaj nożem i widelcem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation