Kuchnia

Przepiśnik_ciasta i desery

Sernik owocowo czekoladowy.

Spód:
1 szklanka płatków owsianych
2 łyżki miodu
2 łyżki masła
pół łyżeczki cynamonu

Sernik:
1 kg sera trzykrotnie zmielonego
200 ml śmietanki 36%
200 g gorzkiej czekolady
200 g cukru pudru
6 łyżek cukru
300 g malin
300g borówek
3 łyżki żelatyny rozpuszczone w 100 ml wrzątku

Wykonanie:

Przygotować tortownicę o średnicy 22 cm. Piekarnik nagrzać do 180C.

Płatki nieco pokruszyć i wsypać do miski. Miód, masło i cynamon włożyć do małego garnuszka, postawić na gaz i podgrzewać do rozpuszczenia składników. Dodać do płatków i dobrze wymieszać. Masę włożyć do tortownicy dociskając do spodu. Piec przez 10 minut i pozostawić do ostygnięcia.

Sernik:

Na gaz postawić dwie patelnie, na jedną wsypać borówki na drugą maliny. Dodać po 3 łyżki cukru i gotować dopóki owoce nie zgęstnieją. Potem wmieszać po 1/3 żelatyny i zostawić do ostygnięcia.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostygnięcia.

Ser wymieszać z cukrem pudrem i śmietanką, podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać pozostałą żelatynę i połowę czekolady, do drugiej ostudzone maliny a do trzeciej borówki. Włożyć do lodówki na pół godziny.

Na wystudzony spód wylać czekoladę, następnie wyłożyć masy: czekoladową, borówkową i malinową. Wstawić do lodówki na cała noc.


Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation