Kuchnia

Słodkości

Składniki na krem:

2 szklanki mleka
starta skórka z 2 cytryn
ziarna wanilii wyskrobane z jednej laski wanilii
6 dużych żółtek
1/2 szklanki cukru
4 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki miękkiego masła

Składniki na ciasto napoleonki:

1 mrożony arkusz ciasta ptysiowego, wcześniej rozmrożony
2 łyżki roztopionego masła
2 łyżki cukru
0,5 l malin do przybrania
1 szklanka cukru

Sposób przygotowania kremu:

1. W rondelku wymieszaj mleko, ziarna wanilii i skórkę z cytryny. Zagotuj mleko i utrzymuj ciepło.

2. W misce ubijaj białka i cukier aż pojaśnieją. Dodaj mąkę kukurydzianą.

3. Dolej 1/3 gorącego mleka do jajek cały czas mieszając aż składniki się połączą.

4. Przelej jajka z mlekiem do pozostałego mleka i umieść rondel na ogniu.

5. Gotuj mleko na średnim ogniu cały czas delikatnie mieszając aż całość się zagotuje. Zmniejsz ogień, gotuj przez 30 sekund lub więcej mieszając, aż zgęstnieje.

6. Zdejmij z ognia i dodaj masło. Wlej krem do miski, przykryj folią i ostudź.

7. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

8. Na podsypanym mąką blacie rozwałkuj ciasto na kwadrat o boku 30 cm. Wyłóż ciasto na blasze do pieczenia i przy pomocy widelca nakłuj na całej powierzchni aby zbytnio nie urosło.

9. Nasmaruj ciasto rozpuszczonym masłem i posyp cukrem. Piecz 9-12 minut lub do uzyskania brązowo-złotego koloru. Wyjmij z piekarnika. Pokrój ciasto na 9 prostokątów.

10. Połóż na talerzu kawałek ciasta. Łyżką wyłóż krem na ciasto. Przykryj drugim kawałkiem ciasta, ponownie wyłóż krem i przykryj trzecim kawałkiem ciasta. Posyp wierzch ciasta cukrem pudrem i przyozdób świeżymi malinami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation