Design

Design

Składniki
na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
200 g masła (najlepiej miękkiego)
1/3 szkl. cukru
opakowanie cukru waniliowego
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2-3 łyżki bułki tartej
na mus:
słoiczek 800 g musu jabłkowego (lub mus z kilograma jabłek)
2 łyżeczki cynamonu
kilka ziaren zmiażdżonego kardamonu lub kardamon mielony
2 łyżki ekstraktu waniliwego
3 łyżki miodu
na bezę:
3 białka
100 g drobnego cukru
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu winnego lub soku cytrynowego
szczypta soli

Szarlotka przyprawiona cynamonem, kardamonem, wanilią oraz miodem przykryta chrupką bezą.
Etapy przygotowania

Z mąki, masła, cukru, żółtek, proszku do pieczenia i szczypty soli zagnieść gładkie ciasto. Wyłożyć nim blachę tortownicy 24 cm i podpiekać 10 minut w temperaturze 180 stopni. W tym czasie przygotować mus jabłkowy lub przyprawić mus ze słoika, lekko go podgrzewając - dodać cynamon, kardamon, ekstrakt waniliowy i miód do smaku, w zależności od upodobań co do słodkości wypieku. Podpieczone ciasto posypać cienką warstwą bułki tartej, wyłożyć mus i włożyć do piekarnika na kolejne 15 minut. Po ok. 10 minutach od ponownego włożenia ciasta zacząć ubijać pianę z białek ze szczyptą soli, mąką, octem i cukrem. Powinna być sztywna i lśniąca. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, temperaturę zmniejszyć do 120 st. C. Wyłożyć pianę na ciasto i ponownie włożyć do piekarnika, na ok. 40 min (pianka ma być chrupiąca i lekko rumiana). Po upieczeniu schłodzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation