Design

Design

Pielmieni wg przepisu z 1855r.

Składniki

1 szt żółtek
80 ml rosołu
Sól i pieprz do farszu
1 łyżka soli
200 ml ciepłej wody
700 g przesianej mąki
500 g wołowiny mielonej
500 g wieprzowiny mielonej
Przygotowanie

farsz: wołowinę i wieprzowiną dokładnie mieszamy ręką. Dodajemy 80 ml rosołu, wywaru warzywnego lub wreszcie zwykłej wody. Dodajemy żółtko i porządnie wszystko solimy i pieprzymy. Farsz powinien być w dotyku miękki i jednolity. Mięso powinno być dobrze połączone. Do farszu możemy też dodać połowę drobno posiekanej cebuli.
Przygotowujemy ciasto: mąkę mieszamy z solą i powoli dodajemy wodę o letniej temperaturze. Ciasto wyrabiamy długo - do momentu aż swobodnie będzie odchodzić od rąk. Dobrze wyrobione ciasto jest miękkie i jednolite. W przekrojonym cieście powinna być widoczna duża ilość drobnych dziurek.
Ciasto dzielę na 3 części. Te części, których nie używam zostawiam pod przykryciem. Ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 2 mm i szklanką odciskam kształt krążka, na które będę wykładać farsz. Ciasto nie powinno być za cienkie.
Pielmieni układam blisko siebie na drewnianej desce oprószonej mąką. Samie pielmieni też mocno posypuję mąką. W taki sposób mogę je przechowywać w zamrażalniku nawet przez kilka miesięcy.
Wrzącą wodę solę i wrzucam pielmieni. Pielmieni są gotowe w momencie kiedy wszystkie wypłyną na wierzch i odczekasz 3 minuty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation