Kuchnia

amciu i zdrowie

MLEKO RYŻOWE:
3-4 szkl. gorącej wody
ciepły ugotowany brązowy ryż
Wszystkie składniki umieścić w blenderze i dokładnie zmiksować na gładką masę. Po ostudzeniu umieścić w lodówce na ok. 30 minut, aż mleko odzieli się od zawiesiny następnie przecedzić mleko przez gazę. Mleko ryżowe ma podobną kaloryczność jak 2% mleko krowie. Ma więcej węglowodanów niż mleko krowie niestety nie zawiera wapnia ani błonnika. Ponadto mleko ryżowe zawiera skrobię i posiada wysoki indeks glikemiczny

MLEKO MIGDAŁOWE:
1 szkl. migdałów
3 szkl. wody
Migdały sparzyć, obrać ze skórki oraz moczyć w przegotowanej wodzie przez noc. Wodę z moczenia wylać, migdały zmiksować i dodać 3 szklanki wody źródlanej. Mleko migdałowe jest cennym źródłem witaminy E, manganu, cynku, selenu, potasu, żelaza i wapnia oraz kwasów omega-3.

MLEKO JAGLANE:
1/3 szkl. migdałów
2/3 szkl. ugotowanej, ciepłej kaszy jaglanej
3 szkl. wody przegotowanej lub mineralnej
Migdały namoczyć przez noc, obrać drobno posiekać, dodać ugotowaną kaszę jaglaną, wodę i zmiksować

MLEKO OWSIANE:
1 szkl. płatków owsianych
4 szkl. przegotowanej wody
Płatki ugotować w 1-1,5 szkl wody do miękkości.Potem wrzucić płatki do blendera, zmiksować. Dolać resztę wody i ponownie zmiksować. Mleko owsiane jest bogate w węglowodany, witaminy B, witaminę E i D oraz substancje mineralne (potas, żelazo, wapń, fosfor, magnez, miedź i cynk) oraz karoteny.

MLEKO KOKOSOWE:
1 szkl wiórków kokosowych
2 szkl. gorącej wody
Wiórki zalewamy szkl. wrzątku i odstawiamy pod przykryciem na ok. 2h. Po tym czasie dodajemy szklankę wody i blenderujemy. Przeciskamy przez gazę. Resztki wiórek z gazy przekładamy do blendera dolewamy szkl. wody, blenderujemy i znów przeciskamy przez gazę. Pierwszą i drugą partię łączymy.

MLEKO SEZAMOWE:
pół szkl nasion sezamu
1 szkl. przegotowanej wody
Sezam namoczyć na noc w chłodnej wodzie. Następnego dnia zmiksować razem z wodą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation