Kuchnia

Przepisy

Tarta z suszonymi pomidorami



Składniki:
Ciasto:
1 szkl. mąki pszennej
6 łyżek schłodzonej margaryny
4 łyżki lodowatej wody
1/4 łyżeczki soli

Dodatkowo:
ok. 40 – 50 g odsączonych z zalewy suszonych pomidorów
1 duża cebula
2 łyżki oleju
ok. 200 g sera żółtego
1/2 szkl. świeżych liści bazylii
2 łyżki śmietany creme fraiche*
sól
pieprz
szczypta chilli w proszku

Rozpoczynamy od przygotowania ciasta na spód tarty. Z podanych wyżej składników zagniatamy ciasto i wstawiamy je do lodówki.

Następnie obieramy i kroimy na drobną kostkę cebulę. Smażymy ją na oleju aż będzie miękka i szklista. Nie powinna się zabrązowić. Zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem i pozostawić do ostygnięcia.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy nim spód i ścianki foremki do tarty o średnicy 25 cm. Następnie posypujemy połową startego sera żółtego (ok. 100 g).

W miseczce mieszamy schłodzoną cebulę, śmietanę i pokrojoną w paseczki bazylię. Otrzymaną masę wylewamy na ciasto pokryte serem żółtym. Następnie układamy pokrojone w paseczki suszone pomidory i ścieramy pozostałą część sera. Wszystko doprawiamy odrobiną pieprzu i chilli.

Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 35 – 40 minut.


*Creme fraiche

Francuską śmietanę będzie nam bardzo trudno kupić w Polsce, ale na szczęście możemy sami przygotować podobną z dostępnych nam składników.

Składniki:
1 porcja słodkiej śmietany (30% - 36%)
1 porcja maślanki

Śmietanę i maślankę dokładnie mieszamy na przykład w dużym kubku. Następnie kubek wkładamy do większego naczynia i wlewamy (do tego naczynia) wrzącą wodę do wysokości połowy śmietanki. Gdy woda wystygnie, wymieniamy ją na wrzącą. Taki oto stan pozostawiamy najlepiej na noc w ciepłym miejscu. Rano śmietankę ostrożnie wstawiamy do lodówki (nie mieszamy), aby się schłodziła. Możemy zauważyć iż na wierzchu zgromadziła się śmietana, zaś na dnie kubka zgromadził się wodnisty płyn. Delikatnie łyżką zbieramy z góry gęstą śmietankę, którą przechowujemy w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation