Inne

Moje portfolio

CALZONE (3 szt.)

ciasto
1 i 3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki ciepłej wody
15 g świeżych drożdży
łyżeczka oliwy z oliwek
3/4 łyżeczki soli

nadzienie
300 g wiejskiej kiełbasy
średnia papryka
mała cebula
pół łyżeczki papryki ostrej
łyżeczka ziół prowansalskich
150 g sera żółtego
sól, pieprz

roztrzepane jajko do posmarowania
zioła prowansalskie do posypania

1. Z wody, drożdży i dwóch łyżek mąki zrobić zaczyn, odstawić na 15 minut.
2. Wyrośnięty zaczyn dodać do reszty mąki, oliwy i soli.
3. Wymieszać, wyrobić elastyczne ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (około 30 minut).
4. Kiełbasę pokroić plasterki, cebulę w piórka, paprykę w cienkie paseczki, ser zetrzeć, dodać zioła, paprykę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
5. Ciasto podzielić na trzy części, każdą z nich rozwałkować na okrągły placek grubości ok. 3 mm.
6. Na połowie każdego ułożyć nadzienie, złożyć i mocno docisnąć brzegi formując pieróg. Posmarować jajkiem, posypać ziołami.
7. Piec calzone ok. 20 minut w temp. 200oC. Podawać na ciepło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation