Kuchnia

potrawy

Placki jogurtowe z bananami

Składniki (ok. 8-9 sztuk, 2 porcje):

• 90 g mąki pszennej
• 2 płaskie łyżki cukru
• łyżeczka ekstraktu z wanilii*
• łyżeczka proszku do pieczenia
• łyżka oleju
• 125 g jogurtu naturalnego
• 1 jajko
• szczypta soli
• 1 duży banan lub 2 małe

Do dekoracji:
• 4 łyżki jogurtu naturalnego
• 2 małe banany
• 2 łyżki sosu czekoladowego
• garstka wiórek kokosowych
• cukier puder do posypania (1-2 łyżeczki)

*niekoniecznie, ale m.in. to nadaje ładny, złoty kolor plackom

Wykonanie:

Banany/banana kroimy na plasterki. W misce miksujemy wszystkie składniki - jogurt, jajko, olej, cukier, przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, szczyptę soli i ekstrakt waniliowy na gładką masę. Rozgrzewamy patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką) na 1,5-2 mocy i nakładamy po 1-1,5 łyżki ciasta na jednego placka zachowując odstępy (maksymalnie na patelni 4 sztuki). Pierwszą stronę placków smażymy ok. 3-4 minut do ich wyrośnięcia i zarumienienia (w połowie smażenia pierwszej strony placka zatapiamy plasterki bananów). Przewracamy na drugą stronę i smażymy trochę krócej 2-3 minuty. Ściągamy z patelni i przygotowujemy kolejne placki (przed kolejną partią czyścimy patelnię np. gąbką lub papierowym ręcznikiem, aby placuszki nie przywierały). Wykładamy na talerze, dajemy jogurt, plasterki bananów, sos czekoladowy oraz wiórki kokosowe i wszystko razem obsypujemy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation