Kuchnia

ciacha

SŁONECZNIK

Składniki na biszkopt:

- 5 jaj
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, dosypać cukier, ubić, dodawać po jednym żółtku, wymieszać. Na koniec delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w temp. 170 st. C. Upieczony biszkopt przekroić na pół.

Składniki na masę:

- 40 dag łącznie łuskanego słonecznika i pestek dyni ( może być też sam słonecznik )
- 4 łyżki słodkiego mleka
- 1/2 kostki margaryny
- 1 kostki masła
- 1 puszka gotowej masy krówkowej

Dodatkowo:
- 2 - 3 paczki herbatników
- 1/2 szklanki spirytusu ( opcjonalnie )

1/2 kostki margaryny roztopić na wolnym ogniu, dodać pestki i 4 łyżki mleka. Wymieszać. Smażyć ok. 10 minut. Następnie wyłożyć na blaszkę i mieszając co jakiś czas, zapiec w piekarniku na złoty kolor.
Kostkę masła utrzeć, dodać masę krówkową i uprażone, przestudzone pestki.
Jeden blat biszkoptowy posmarować połową masy, przykryć drugim blatem, wyłożyć resztę masy. Na wierzchu ułożyć herbatniki nasączone spirytusem. Polać polewą.

Składniki polewy:
- 3 łyżki kakao
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżka żelatyny
- 1/4 kostki masła
- 1/2 szklanki śmietany

Wszystkie składniki polewy zagotować razem w rondelku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation