Kuchnia

Kuchnia

Składniki:
Ciasto:

1 i 1/2 szkl. mleka1 szkl. mąki1 jajkokilka łyżek parmezanu do posypaniaoliwa z oliwek do polania naleśnikówprzyprawy: sól, pieprz
Farsz:

250 g świeżego szpinaku2 ząbki czosnku50 g jogurtu naturalnegoprzyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przyrządzania:
Przygotuj ciasto: mleko wlej do miski, wbij jajko i dobrze wymieszaj składniki. Stopniowo dodawaj mąkę, nie przerywając mieszania, przypraw do smaku. Odstaw ciasto na ok. 15 min, aby odpoczęło. Po tym czasie wymieszaj ponownie i smaż naleśniki na kilku kroplach oliwy.

Przygotuj farsz: szpinak dobrze oczyść w zimnej wodzie, podcinaj twarde łodyżki i mokry wrzuć na oliwę. Kiedy puści sok, poczekaj aż wyparuje i zacznie zmniejszać swą objętość. Następnie dodaj wyciśnięty czosnek i jogurt, dopraw solą i pieprzem – chwilkę podsmaż.

Usmażone naleśniki nadziewaj farszem i zwijaj w rulon. Wierch posyp parmezanem i polej oliwą. Naleśniki możesz lekko podsmażyć przed podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation