Kuchnia

Tarta

Tarta z granatem i białą czekoladą


Składniki na spód:

250 g czekoladowych ciastek bez kremu (np. Hity)
70 g roztopionego masła

Składniki na krem:

250 g mascarpone
200 g śmietanki 30 proc.
80 g białej czekolady

Oraz:

1 owoc granatu (mały)

Ciasteczka umieszczamy w melakserze i kruszymy. Przesypujemy do miseczki, dodajemy roztopione masło i mieszamy. Następnie ciasteczkową masę wysypujemy na formę do tarty i dokładnie wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania kremu. Czekoladę roztapiamy nad kąpielą wodną i odstawiamy do ostygnięcia. Mascarpone i śmietankę umieszczamy w jednej misce i miksujemy aż uzyskamy gładki krem. Na koniec dodajemy roztopioną czekoladę i całość mieszamy już łyżką. Tak przygotowany krem wykładamy na wyciągnięty z lodówki spód. Posypujemy ziarenkami granatu. Wkładamy znów do lodówki, by krem stężał. Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation