Inne

Różności

Lekki sernik z sera ricotta, na spodzie z herbatników imbirowych, z miodem, świeżymi figami, wanilią i sokiem z cytryny.

Lekki sernik z sera ricotta, na spodzie z herbatników imbirowych, z miodem, świeżymi figami, wanilią i sokiem z cytryny.

Sernik jest bardzo łatwy do przygotowania. Całość, razem z upieczeniem, nie powinna zająć dłużej niż półtorej godziny. Spód sernika przygotowaliśmy z herbatników imbirowych. Można je zastąpić dowolnymi innymi herbatnikami, najlepiej pełnoziarnistymi o wyraźnej teksturze i smaku. Sernik słodzimy miodem i cukrem, dodajemy też łyżeczkę pasty waniliowej lub ekstraktu z nasion wanilii (nie aromatu) i łyżkę świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Sernik najlepiej smakuje schłodzony. Można go przechowywać w lodówce, pod przykryciem, przez 3 – 4 dni. Sernik upiekliśmy w okrągłej formie do pieczenia, z wyjmowanym dnem, o średnicy 20 cm.
Nasz sernik serwowaliśmy z malinowym coulis, dekorowany owocami physalisu. Smacznego!

Składniki:

1000 g sera ricotta
150 g herbatników imbirowych
1 łyżka masła
2 jaja
1 łyżeczka pasty waniliowej (lub ekstraktu z nasion)
1 łyżka świeżego soku z cytryny
40 g miodu
40 g drobnego cukru do wypieków
40 g mąki
7 - 8 świeżych fig przekrojonych na pół
Przygotowanie:

Herbatniki rozdrabniamy w robocie kuchennym lub za pomocą tłuczka, masło roztapiamy w małym rondelku.
Dodajemy roztopione masło do herbatników i dokładnie mieszamy do połączenia.
Wykładamy dno formy do pieczenia masą z herbatników (równomiernie).
Rozgrzewamy piekarnik do 160°C.
Wkładamy formę do piekarnika i pieczemy przez 10 minut.
W międzyczasie przekładamy ser ricotta do dużej miski, dodajemy jaja, pastę waniliową, sok z cytryny, miód, cukier i mąkę i dokładnie mieszamy na jednolitą masę (można użyć blendera lub robota kuchennego).
Wyciągamy formę z piekarnika i wylewamy masę serową na herbatniki.
Na górze układamy przekrojone na pół figi (skórką do dołu), dociskając je tak aby były zanurzone w masie serowej.
Pieczemy w piekarniku przez 60 - 70 minut, aż sernik nie będzie się trząsł przy poruszeniu foremką. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik jeszcze na godzinę do lekkiego przestudzenia, następnie wyciągamy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation