Kuchnia

domowe wędliny

Szynkowar - Kulinarny Świat

Własne wędliny są o niebo smaczniejsze niż kupne, zdrowsze bo wiemy jakie dodatki użyliśmy do nich oraz tańsze i mniej kaloryczne. A do tego doprawiamy po siebie więc wydobywamy taki smak jaki chcemy.

Szynkowar

Do kupna są różne modele- w zależności jak duże kawałki wędliny chcemy otrzymać:

Prasowanka (szynkowar) „Singiel” o pojemności 900 g
Prasowanka (szynkowar) „Duet” o pojemności 1500 g
Prasowanka (szynkowar) „Tercet” o pojemności 2100 gram
Prasowanka (szynkowar) „Kwartet” o pojemności 3600 gram
Mam model najmniejszy SINGEL- na pierwszy rzut wydawał mi się za mały, ale po pierwszej przygodzie wędliniarskiej stwierdzam, że dla 1-2 osób jest rewelacyjny. Ten szynkowar wymaga ok 83 dag mięsa, więc nie jest mały.

Wychodzi z niego odpowiedni kawałek wędliny który spokojnie zjemy w przeciągu kilku dni i możemy zrobić nowy, świeży.

Sam szynkowar nie jest skomplikowany, potrzebujemy jedynie cierpliwości i dość wysoki garnek.

Produkt wykonany jest ze stali nierdzewnej dopuszczony do kontaktu z żywnością.

Komplet zawiera:
praskę, podkładkę i klamrę dociskową ze sprężyną, jak również receptury prasowanek, aby ułatwić przygodę z szynkowarem.

Fantastyczne jest to, że możemy eksperymentować, mieszając różne rodzaje mięsa, dodatki, a wędlina wychodzi zawsze smaczna.

Należy przestrzegać kilku wskazówek, aby wędlina wyszła pyszna i doskonale się kroiła.

uwaga! aby nie przesolić !
przygotowujemy odpowiednią ilość mięsa i dodatków (możemy oczywiście przygotować podwójną ilość mięsa i będziemy robić dwie porcje przez 2 dni)
dociskamy farsz w prasce, aby wypełnił on wszystkie szczeliny
jeśli nie używamy mięsa które nam „sklei” całość dodajemy żelatynę (ja nie dodawałam jeszcze jej, wystarczy że część mięsa zmielimy w maszynce do mięsa i pomieszamy z kawałkami np. pokrojonymi w kostkę)
dobrze i równo założymy klamrę dociskową (bardzo łatwa w użyciu)
na dno garnka należy włożyć ściereczkę albo kratkę, aby szynkowar nie stał bezpośrednio w garnku
wstawiamy szynkowar do garnka z wrzącą wodą (woda musi sięgać do 1 cm poniżej brzegów praski)
gotujemy pod przykryciem
gotujemy w temperaturze ok 90 stopni (tutaj przydatny jest termometr)
po odpowiednim czasie gotowania- wyjmujemy szynkowar z garnka, ale nie otwieramy go, zostawiamy w chłodnym miejscu do wystygnięcia (ja zostawiam na całą noc)
aby łatwo wyjąć wędlinę należy wstawić praskę na moment do garnka z gorącą wodą, po chwili przechylić praskę i wędlina sama bez problemu wyjdzie.
W szynkowarze robiłam już pasztet, boczek i różne szynki. Polecam zakup szynkowaru i rozpoczęcie własnej przygody z wędlinami.

Polecam dodatki, które mogą być przydatne:

przyprawy (w sklepie tradismak.pl ogromny wybór gotowych naturalnych mieszanek przypraw)
woreczki foliowe (np. do pasztetu)
termometr
W sklepie tradismak.pl znajdziecie polecane przeze mnie szynkowary oraz dodatki do nich.

Na stronie niedługo pojawią się gotowe przepisy na własne, pyszne wędliny- zapraszam.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation